Als ik je 6 maanden geleden had gezegd dat de economie wereldwijd piepend en krakend tot stilstand zou komen en de meeste mensen hun dagen, weken, zoniet maanden zouden slijten in hun eigen huis.

Dat de scholen, horeca, bioscopen, fitnesscentra dicht zouden moeten op last van de overheid en dat je (als je al de straat op mag) 1,5 tot 2 meter afstand dient te houden op straffe van een boete.

Dat er in sommige landen sprake zou zijn van een totale lockdown, omdat mensen bij bosjes het leven laten..... En dat om een lullig virusje genaamd Corona, dan had je me waarschijnlijk voor gek verklaard en mij rijp voor het gesticht geacht.

Waar we in het begin nogal luchtig deden over deze crisis, beginnen we meer en meer de ernst ervan in te zien en ons meer en meer te beseffen dat we we op veel punten en 180 graden moet gaan draaien.

En hoe langer het duurt hoe ongeduldiger we met z'n allen worden om weer over te gaan tot "Business as Usual"

Maar niets is minder waar: ik ben ervan overtuigt dat we het over een andere boeg moeten gaan gooien.

Al duurt het misschien nog weken of maanden, we zullen verder moeten en in welke vorm, blijft vooralsnog gissen.

De wereld zal naar alle waarschijnlijkheid nooit meer hetzelfde zijn als voorheen.

In het Post-Coroana Tijdperk zullen de handelingen die we zo gewend waren zullen misschien wel als "not done" worden bestempeld.


De tijd is nu om in beweging te komen.

Als ik de vooraanstaande economen mag geloven zullen we na deze gezondheidscrisis ook nog eens te maken krijgen met een onwaarschijnlijke economische depressie die de crisis van 2008 zal doen verbleken en wellicht de economische depressie van 1930 doen overstijgen.

Als er een tijd is dat we met onszelf een gesprek moeten aangaan en ons de vraag stellen "hoe nu verder en wat wil ik nou precies in het leven", dan is dat nu!

In de beginperiode, keek menigeen (waaronder ik er een van was) als een konijn in de koplampen van een naderende auto en wellicht is dat bij sommigen nog steeds het geval. Puur omdat men zich er niet bij willen neerleggen dat dit de nieuwe realiteit is.


Maar gelukkig...

In welke situatie we ons ook bevinden, ook dit gaat voorbij! Alles is namelijk eindig!

En waar de ene een schuilkelder bouwt, trekt de ander zijn/haar voordeel eruit en zorg dat de productie op gang blijft door een windmolen te bouwen.


Welk type ben jij?

Ga je in een hoekje zitten klagen, of ga je deze tijd gebruiken om jezelf u echt onder de loep te nemen en te kijken waar je jezelf kan verbeteren en hoe jij je steentje kunt bijdragen aan deze nieuwe maatschappij die vraagt om een vernieuwde mindset?

Het tijd om wakker te worden en jezelf te gaan heruitvinden. En de vragen die ik mij tijdens de financiële crisis van 2008 voorlegde is weer dusdanig van toepassing dat ik het jou niet wilt onthouden


De vragen die mezelf stelde:


 • Wie ben ik? (Welke invloeden uit het verleden hebben mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben)

 • Wat kan ik? (Wat zijn mijn talenten)

 • Wat zijn mijn sterke punten? (waar ben ik zeer goed/uitmuntend in)

 • Wat zijn mijn minder sterke punten?

 • Wat wil ik nu echt in het leven? (Wat is mijn gedroomde toekomst)

 • Waar wil ik een autoriteit in zijn? (mijn specialisme)

 • Wat zijn mijn passies? (Waar loop ik warm voor in het leven en op professioneel gebied)

 • Wat doe ik momenteel om daar te geraken waar ik wi zijn? (Welke stappen onderneem ik nu)

 • Waarin kan ik anders zijn dan anderen? (jezelf uitzonderen ten opzichten van de rest)

 • Waarom zou iemand met mij een gesprek willen voeren (wat heb ik te bieden)

 • Wat is mijn toegevoegde waarde voor de maatschappij?


Als je met deze vragen aan de slag gaat is het raadzaam om deze niet achteloos te beantwoorden, maar om er diep over na te denken zonder jezelf te censureren.

Weet dat een beurtenis geen betekenis heeft, dan de betekenis die jij eraan koppelt.


Ik wens je voor de komende periode alle goeds toe!